top of page
Writer's pictureDon Stanko

ŽUPNE OBAVIJESTI 17.9. - 24.9.2023.

Župni listić Jelsa Br. 39 / 2023 (884)

nedjelja 17. 9.:

24. KROZ GODINU – Presv. Sakramenta mise: u 9h i u 19h

ISPOVIJED u 18 – 19,30h ( don Robert )

Katehetska nedjelja Na večernju misu u 19 sati pozvani su svi vjeroučenici, roditelji i učitelji, posebno roditelji prvašića i trećaša - pripravnika na Prvu pričest.

 

ponedjeljak 18. 9.:

misa u 18h

 

utorak 19. 9.:

misa u 18h

 

srijeda 20. 9.:

Sv. Andrija Kim, Pavao Chong i dr. mučenici

misa u 18h

 

četvrtak 21 9.:

Sv. Matej, apostol i evanđelist

misa u 18h

 

petak 22. 9.:

misa u 18h

 

subota 23. 9.:

Sv. Padre Pio iz Pietrelcine

misa u 18h

 

nedjelja 24. 9.:

25. KROZ GODINU – Presv. Sakramenta mise: u 9h i u 19h

 

PREKO HRVATSKOG CARITASA POMOZITE MAROKU

Svoj dar možete uputiti pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10

(0,83 eura/6,25 kn po pozivu; PDV uključen) ili uplatom na račun

IBAN: HR3923400091511245753 – svrha uplate POTRES MAROKO.

A možete svoj prilog za stradale u Maroku UBACITI I U MILOSTINJU!

„Tko hoće - nađe načina,

tko neće - nalazi izlike!“

Skenirajte bar kod bankovnom apliakcijom kako biste izvršili uplatu na račun za pomoć stradalom stanovništvu Maroka:

 


 

Služba riječi

Nedjelja 17.9..

24. KROZ GODINU


PRVO ČITANJE

Iz Knjige Sirahove (Sir 27, 30 – 28, 7)

Mržnja i srdžba jednako su gnusne i grešan ih čovjek obje u sebi nosi. Tko se osvećuje, njemu se Gospodin osvećuje i dobro pazi na grijehe njegove. Oprosti nepravdu svojemu bližnjemu, pa kad budeš molio, grijesi će se tvoji oprostiti. Ako čovjek goji mržnju na drugoga, kako može od Gospodina tražiti ozdravljenje? Kad s čovjekom sličnim sebi nema milosrđa, kako može moliti se za svoje grijehe? On, koji je sâm od mesa, goji osvetljivost, pa tko će mu oprostiti grijehe? Misli na konac svoj i prestani s mržnjom; sjeti se raspadanja i smrti i vrši zapovijedi. Misli na zapovijedi i ne mrzi na bližnjega i na savez Svevišnjega pa oprosti krivicu.

 

PRIPJEV

Milosrdan je i milostiv Gospodin, spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.

 

DRUGO ČITANJE

Iz Prve poslanice Rimljanima (Rim 14, 7 - 9 )

Braćo! Nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne umire. Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo. Živimo li dakle ili umiremo – Gospodinovi smo. Ta Krist zato umrije i oživje da gospodar bude i mrtvima i živima

 

ALELUJA:

Zapovijed vam novu dajem, govori Gospodin,

ljubite jedni druge, kao što sam ja ljubio vas.

 

EVANĐELJE

po Mateju (Mt 18, 21-35)

U ono vrijeme: Petar pristupi Isusu i reče: »Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?« Kaže mu Isus: »Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.

Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluči urediti račune sa slugama. Kad započe obračunavati, dovedoše mu jednoga koji mu dugovaše deset tisuća talenata. Kako nije imao odakle vratiti, zapovjedi gospodar da se proda on, žena mu i djeca i sve što ima te se podmiri dug. Nato sluga padne ničice preda nj govoreći: ’Strpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti.’ Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti. A kad taj isti sluga izađe, naiđe na jednoga svoga druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: ’Vrati što si dužan!’ Drug padne preda nj i stane ga zaklinjati: ’Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti.’ Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga. Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodilo, silno ražalošćeni odoše i sve to dojaviše gospodaru. Tada ga gospodar dozva i reče mu: ’Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?I gospodar ga, rasrđen, preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga. Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu.«

 


SREDNJOŠKOLCI: 1. razred (predkrizmanici) : subota u 19 sati; 2. razred (krizmanici) : subota u 20 sati; Kad nastupi „zimsko vrijeme“, vjeronauk se pomiče sat ranije - u 18 i 19 sati!.

******************* Naravno, moguća su odstupanja ili promjene u ovom rasporedu (iz raznih razloga, a o tome će vjeroučenici i roditelji biti pravovremeno obaviješteni. Jednako se očekuje da i oni obavijeste vjeroučitelja, po mogućnosti unaprijed, ako će iz nekog razloga izostati! Don Stanko: 761-839; 091/895 6751)

Slavko: 099/ 191 2903

RODITELJI, IMAJTE PRI RUCI I SRCU OVAJ RASPORED! HVALA!

 

Što američka djeca pišu Bogu:

Ne moraš se brinuti za mene, ja uvijek gledam na obadvije strane kada idem preko ceste. -Dean-

Dragi Bože, ako mi daš čudesnu lampu kao što je ima Aladin, dat ću ti sve što poželiš, osim mog novca i šaha.

-Raphael-

Čitali smo da je Edison napravio svjetlo. Ali na vjeronauku su rekli da si ti to napravio. Je li on ukrao tvoju ideju?

-Donna-

Dragi Bože, možda Kain ne bi ubio Abela da je svatko imao svoju sobu. To funkcionira sa mojim bratom.

-Larry-

 

U spomen:

MILAN JAŠIĆ (1959-2023)

Fra Milan Jašić rođen je 23. srpnja 1959. u Novom Selu na otoku Braču, preminuo je 10. rujna 2023. u Splitu, u 65. godini života, 47. redovništva i 41. svećeništva. Klasičnu gimnaziju završio je u Sinju, filozofsko-teološki studij u Makarskoj i Zagrebu.

Svirao je u VIS Milovan, skladao je 8 misa prikladnih za izvođenje na dječjim ali i misama mladih koje se nalaze u njegovoj pjesmarici „Pustite malene k meni“ (2009.).,

objavio je dva CD-a svojih pjesama, pisao je glazbu i za igrokaze za djecu Milivoja Grgića, a lani mu je izašla zbirka stihova "Znati gdje je sunce" (Zagreb, 2022.).


Zastupljen je u trećem svesku aforizama "Kristalna šestica 3" (Split, 1998.), iz koje izdvajamo nekoliko misli:

Brže se potrošiš kroz davanje, negoli kroz darivanje.

Uči u svakoj prilici, pa će i prilike poučiti tebe!

Osmijeh je govor duše, a smijeh gimnastika usana.

Tko se vlašću hrani vrijeme ga se srami.

Da bi se kitio tuđim perjem moraš najprije biti kokoš.

Mnogi u ime naroda, narod ostaviše bez imena.

Oprez s ljubavlju! Može te učiniti ubavim, ali i gubavim!

Dobro je kad ti operu uši, a da ti ne curi na nos. Ne zaboravi: kod ruže najzadnje usahne trnje! Uhvatio ih je strah: nemaju više što krasti.

-Mladen Vuković-

 

In memoriam:

Vedran Deletis (1946. – 2023.)

Žitelji Staroga Grada i ostalih mjesta na otoku Hvaru,

s velikom tugom primili vijest o smrti prof. dr. Vedrana Deletisa, uvaženog liječnika neurologa s međunarodnom profesionalnom i znanstvenom karijerom, ostvarenom u SAD-u (Houston i New York), kao sveučilišni profesor.

Rođen je u Tuzli, u hrvatskoj obitelji iz Starog Grada, u kojemu dr. Vedran, po povratku u voljenu Hrvatsku kojoj, politički aktivan, poklanja svaki svoj slobodni trenutak te

predano i odgovorno obnaša funkciju zamjenika gradonačelnika..


Bio je veliki ljubitelj korizmenih napjeva i štovatelj procesije "Za križen", te diljem svijeta promiče korizmeno pjevanje i pjevače s otoka Hvara. Svemu što je radio, pristupao je s blagošću, stručno, predano i s ljubavlju. Nedostajat će neizmjerno svom Starom Gradu i svim njegovim građanima, koji će ga pamtiti s trajnom zahvalnošću i naklonošću.

 

Netko će možda prokomentirati da je smrt u Hrvatskoj ovih dana bila izbirljiva! Mi pak kršćanski vapimo i molimo:

Mir svetih svojih udijeli im, Bože!

 

Proslava Imena Marijina u Gospinu svetištu na Braču

Blagdan Imena Marijina svečano je proslavljen u utorak 12. rujna u Župi Donji Humac gdje se nalazi svetište Majke Božje za otok Brač.

Misno slavlje predvodio je svećenik Hvarske biskupije Andro Ursić. „Blažena Djevica Marija na ovome mjestu posebno se časti upravo zato što je ovaj hram glavno svetište za otok Brač. Dostojno je da Marija u ovome svetištu bude naglašena i slavljena na njezin dan, na dan njezina imena. Neka nam Marija donese obilje vjere, nade i ljubavi. Kao što se Marija nadahnjivala na svome Sinu Isusu, nadahnjujmo se i mi na Marijinu primjeru”, potaknuo je vjernike vlč. Ursić, čestitavši im zavjetnu svetkovinu.

U homiliji osvrnuo se na povijest svetkovine, rekavši kako je štovanje imena Marijina na cijelu Crkvu proširio papa Inocent XI. kao spomen na pobjedu nad Turcima kod Beča 1683. godine. Vjernicima je približio poruku svetkovine u govoru o porijeklu i značenju imena Marija. Pozvavši se na duhovne pisce, pojasnio je da Mariju oslovljavaju različitim nazivima, poput: ljubljena od Boga, puna milosti, lijepa, dražesna, mila, prosvijetljena, sjajna, kraljica, gospođa, zvijezda mora. Sva ta značenja ne obuhvaćaju u cijelosti tko je Majka Božja, rekao je, primijetivši kako je Marijino ime najuže povezano s Isusovim imenom. „Marijino ime za kršćane je sveto kao vjera, lijepo kao nada, slatko kao ljubav. Ono je puno veličine, moći i slave, utjehe, nježnosti i slatkosti”, naglasio je, poručivši da vjernici u Marijinu imenu pronalaze svoje svjetlo, snagu i zaštitu. Spomenuo je i svetoga Antuna Padovanskoga koji je za Marijino ime rekao da je „najčistija radost za srce, med za usta, najljepša melodija za uho”.

Osvrnuvši se na štovanje Blažene Djevice Marije na otoku Braču, ustvrdio je kako o tome štovanju među pukom najbolje svjedoče brojne župne crkve posvećene Gospi te ostale crkve i kapele podignute na otoku. Posebnu privrženost Gospi potvrđuju i zavjetni darovi izloženi u Gospinu svetištu na Braču kao znak zahvale otočana za uslišane molitve upućene Mariji za njihovo tjelesno i duševno zdravlje.

Poslije misnoga slavlja kao izraz štovanja Blažene Djevice Marije održana je procesija s Gospinim kipom oko svetišta. U tijeku ophoda vjernici su slavili Mariju pjevanjem marijanskih pjesama. Nakon završnoga blagoslova Gospin kip vraćen je u oltar s lijeve strane prezbiterija.

(IKA)

 

ŽUPA UZNESENJA MARIJINA,

21465 JELSA 671

MB 1247948;

IBAN: HR042340009-1100140304

Tel/fax: 021/761-839; Internet: www.zupajelsa.com

Župnik: don Stanko Jerčić:091/895-6751


289 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page